De Brielsche Aap, Brielle

Vlak voor de toegangspoort tot Brielle, verscholen achter oude gebastioneerde verdedigingswerken en hoge bomen ligt een bijzonder eiland: Het Waterravelijn. Jarenlang is dit prachtige eiland niet toegankelijke geweest voor publiek, maar dankzij stadspark de Brielsche Aap is dit verleden tijd . Hier brengt een unieke combinatie van eten en drinken, natuur, kunst, cultuur en entertainment de historische verbinding terug.

Pippi Langkous-gevoel

Over het ontstaan kan initiatiefnemer Edith Schoo een boek schrijven. Niet het idee voor een horecabedrijf was de aanleiding, maar de locatie. Brielle is een vestigingsstad met lange historie met eromheen verdedigingswerken, wallen en ravelijnen [buitenwerk van een vesting, red.]. Eén van die ravelijnen is een los eiland, te bereiken via een brug en afgesloten hekwerk. Het groen overwoekerde eiland lag te verpauperen. “Als onderdeel van de opleiding creative photodesign maakte ik een serie over verval. Langsfietsend of rijdend zie je het Waterravelijn liggen, maar niemand wist precies wat er te zien was. Altijd al aangetrokken door de mysterie van het eiland, kreeg ik tot mijn grote verbazing van de gemeente de sleutel van het toegangshek mee. Ik kwam op een paradijs binnen, een soort geheime tuin, onbeschrijfelijk mooi! Een Pippi Langkous-gevoel kreeg ik ervan.  Die sleutel heb ik nooit meer ingeleverd. Ik wilde ervoor zorgen dat iedereen weer op deze prachtige plek kon zijn.”

Natuurschoon

Het eiland heeft een ware transformatie ondergaan waarbij van alles is toegevoegd en flora en fauna onaantastbaar zijn gebleven. De schoonheid zit in sprookjesachtige appelbomen op de wal, grote reigerkolonies en magische vleermuizen die s ’nachts verschijnen. Officieel wordt de Brielsche Aap in het voorjaar 2019 écht geopend. “Terwijl we de buitenbeleving nog mooier maken, proefdraaien we het restaurant met 120 zitplaatsen. Onze gasten zijn al verliefd geworden. Iedere vrijdag, zaterdag en zondag zitten we vol. We zijn voor iedereen, van gezinnen met kinderen, tot jongeren die cocktails komen drinken en ondernemers die bij ons vergaderen. Een ander leuk element is dat  sommige items die gebruikt worden of te vinden zijn  in de Brielsche Aap gebruikt, te koop zijn in onze winkel.“

Eigenzinnig karakter

Door de speelse indeling met schuine hoeken, knusse zitkamerzitjes en intieme metalen huisjes zijn het restaurant en winkeltje erg toegankelijk. Er kan worden ontbeten, geluncht, gedineerd en geborreld. Voor het ultieme menu zijn de gewoontes van de inwoners van Brielle onderzocht: het werd een creatieve mix van duurdere klassieke gerechten zoals Japans Wagyu-rund en betaalbare moderne gerechten zoals Pokebowls en een teriyaki sateetje. “De toegankelijkheid van de locatie wordt benadrukt. Daarom kan aan onze ruim 11 meter lange bar koffie of thee worden gehaald, maar ook een bammetje met pindakaas of hagelslag voor de kinderen.”

De Brielsche Aap koos voor booq

“Dat booq een intuïtief kassassysteem is, werd bij ons meteen duidelijk. Door onze omstandigheden kon Eijsink het personeel pas vlak voor onze opening instructies geven. Tegen onze verwachting in dat gasten alleen even kwamen kijken, bleven ze hangen en bestelden flink. En mijn team kon toch meteen alles correct in de kassa verwerken. Fantastisch!”

Wil je net als De Brielsche Aap ook aan de slag met de intuitieve software van booq? Neem vrijblijvend contact met ons op.